Masło kakaowe i jego kosmetyczne właściwości

Masło kakaowe i jego kosmetyczne właściwości

Świat roślin jest niewyczerpanym źródłem surowców wykorzystywanych do produkcji kosmetyków. Do ich grona niewątpliwie zalicza się masło kakaowe. Doskonałe właściwości nawilżające, odżywcze, natłuszczające oraz przyjemny kakaowy zapach sprawiają, że jego stosowanie to rozkosz dla zmysłów oraz regeneracja dla zmęczonej skóry. Szeroki wachlarz właściwości masła kakaowego sprawia, że jest ono popularnym produktem stosowanym w kosmetykach, a jego pozytywny wpływ został udowodniony naukowo.

Jak pozyskiwane jest masło kakaowe?

Masło kakaowe zwane również tłuszczem lub olejem kakaowym, wytwarza się z dojrzałych ziaren kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.). W pierwszym etapie owoce poddawane są fermentacji, następnie wyizolowane ziarna tłoczone są na ciepło. Pozostałość stanowi tzw. kuch wykorzystywany do produkcji kakao w proszku. Bogactwo ziarna kakaowca sprawia, że prowadzone są badania nad wyhodowaniem odmiany kakaowca o zwiększonej zawartości oleju [1] czy optymalizacją metod wydzielania tłuszczu [2].

Co sprawia, że kosmetyki zawierające masło kakaowe są tak cenne dla skóry?

Ziarno kakaowe zawiera znaczne ilości tłuszczu – około 54% [3]. Główną grupę stanowią kwasy tłuszczowe nasycone (65%), w mniejszej ilość występują kwasy jednonienasycone (31,43%) i wielonienasycone (3,51%) [4]. Zawiera ono również glicerydy kwasów nasyconych: palmitynowego (28,03-33,70%) i stearynowego (33,70-40,22%). Wśród kwasów nienasyconych wyróżnia się kwasy oleinowy (26,36-30,49%) i linolowy (2,50-3,00%) [5][6]. Wysoka zawartość kwasu oleinowego w maśle kakaowym nadaje mu właściwości nawilżające i regenerujące skórę.

Dzięki dużej zawartości polifenoli masło kakaowe wykazuje korzystne działanie na organizm ludzki. Związki te posiadają właściwości antyoksydacyjne, wspomagają regenerację naskórka oraz działają hamująco na procesy zapalne. Przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia skóry, dzięki nim staje się ona bardziej elastyczna.

Masło kakaowe zawiera również substancje aktywne, takie jak tokoferole czy sitosterole – beta-sitosterol (53%), stigmasterol (24,1%) oraz kampesterol (9,4%) [7]. Są to związki, które posiadają zdolność do neutralizowania wolnych rodników, przeciwdziałając zmianom starczym oraz chroniąc przed działaniem niekorzystnych czynników środowiska.

W temperaturze pokojowej masło kakaowe ma konsystencję stałą, a ze względu na temperaturę topnienia zbliżoną do ciepłoty ludzkiego ciała (profil topnienia 35-40ºC), łatwo rozprowadza się je na jego powierzchni. W efekcie kosmetyki zawierające masło kakaowe, łatwo jest zaaplikować na skórę [8][9]. Konsystencja masła sprawia, że tłuszcz ten wykorzystuje się również jako utwardzacz kosmetyków.

Olej kakaowy jest jednym z bardziej stabilnych tłuszczów. Wysoka zawartość naturalnych przeciwutleniaczy sprawia, że możliwe jest jego przechowywanie

przez długi czas bez dodatku konserwantów.

W jakich produktach wykorzystywane jest masło kakaowe?

Masło kakaowe jest powszechnie wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym, jak również spożywczym i farmaceutycznym [10]. Wysoka biozgodność ze skórą człowieka sprawia, że praktycznie nie powoduje podrażnień. Właściwość ta sprawia, że może być wykorzystywane w kosmetykach dla dzieci i alergików, dając możliwość zastąpienia środków syntetycznych, naturalnymi składnikami.

Olej ten jest chętnie wykorzystywany w preparatach kosmetycznych przyspieszających opalanie, zapobiegając nadmiernemu wysuszaniu oraz nadając ładny koloryt – odpowiednio nawilżona skóra opala się skuteczniej niż skóra sucha. Pozostawia na jej powierzchni naturalny połysk i zapach.

Stosowany w żelach i płynach do kąpieli działa zmiękczająco i nawilżająco na skórę, a w preparatach do włosów sprawia, że stają są gładkie, miękkie i pełne blasku.

Zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry w ciągu dnia, dlatego można je również znaleźć w kosmetykach kolorowych: pomadkach, pudrach czy fluidach. Zmniejsza skłonność do pękania skóry, szczególnie w kącikach ust, dlatego może być wykorzystywany jako naturalny produkt ochraniający te wrażliwą część ciała. Stosowany jest często w preparatach na noc, gdyż dodawany w większej ilości sprawia, że skóra się błyszczy.

Masło kakaowe wykorzystywane jest również w aromaterapii i masażach relaksacyjnych, dając ukojenie dla ducha oraz działając odprężająco na zmęczoną skórę.

Wysoka zawartość magnezu nadaje masłu kakaowemu właściwości wzmacniające skórę, dlatego stosowany jest w preparatach stosowanych w okresie zimy, gdy procesy obronne skóry słabną pod wpływem działania niskiej temperatury i silnych wiatrów [11].

Masło kakaowe jest także składnikiem preparatów zapobiegających lub leczących rozstępy i blizny, np. u kobiet w ciąży. Dodatkowo, kosmetyki do których dodane jest masło kakaowe nabierają przyjemnego aromatu czekolady.

Tłuszcz ten stosowany jest również w farmacji do wytwarzania różnego rodzaju czopków i globulek.

Jak możemy stosować masło kakaowe:

  • W postaci surowej. Masło kosmetyczne może być używane w postaci surowej do pielęgnacji ciała. W przypadku gdy jest zbyt twarde można je podgrzać.
  • Jako dodatek do gotowych produktów. Można wzbogacić ulubiony krem lub balsam dodając masło.
  • Jako zagęstnik. Dodanie tego tłuszczu spowoduje, że produkt będzie bardziej gęsty.
  • We własnych recepturach. Stanowi idealny składnik fazy olejowej przygotowywanej emulsji.

Gładka konsystencja, trwałość, szerokie spektrum działania i przyjemny zapach sprawiają, że masło kakaowe jest surowcem bardzo często wykorzystywanym w kosmetykach naturalnych.

Natura ofiarowuje nam to, czego potrzebuje nasze ciało, trzeba tylko umieć to znaleźć i wykorzystać.

Zaufaj wynikom badań i już dziś zainwestuj w kosmetyk zawierający masło kakaowe!

Krem na noc Schisandra - SANTE
Miodowo-ziołowy balsam do ust - EUBIONA
Krem liftingujący Sanddorn - ALVA
Balsam do ust Czarna Porzeczka - LAVERA
Lotion pielęgnacyjny z nagietka dla niemowląt Baby - LOGONA

Bibliografia:

[1] Pires J.L., Cascardo J.C., Lambert S. and Figueira A. 1998. Increasing cocoa butter yield through genetic improvement of Theobroma cacao L: seed fat content variability, inheritance, and association with seed yield. Euphytica 103:115–121.

[2] Venter M.J., Schouten N., Hink R., Kuipers N.J, and

De Haan. 2007. Expression of cocoa butter from cocoa nibs, Separation and Purification Technology 55 (2007) 256–264.

[3] Lambert S.V., Pires J.L., Machado R.C., Nascimento C.S., Cardoso R.D. and Figueira A. 1996. Seasonal hardness variations of Bahia cocoa butter. Int Cocoa Res Conf 12:817–823.

[4] Solís-Fuentesa and Durán-de-Bazúab, 2003. Characterization of eutectic mixtures in different natural fat blends by thermal analysis, Volume 105, Issue 12, 742–748.

[5] Dweck A.C. 2009. Natural butters are increasingly important, Personal Care, 3: 89 – 91.

[6] Asep E.K., Jinap S., Tan T.J., Russly A.R., Harcharan S. and Nazimah S.A. 2008. The effects of particle size, fermentation and roasting of cocoa nibs on supercritical fluid extraction of cocoa butter, Journal of Food Engineering 85: 450–458.

[7] Bruni R., Bianchini E., Bettarello L. and Sacchetti G. 2000. Lipid Composition of Wild Ecuadorian Theobroma subincanum Mart. Seeds and Comparison with Two Varieties of Theobroma cacao L. Agric. Food Chem. 48:691-694.

[8] Rieger, M.M. 1995. Cosmetic use of selected natural fats and oils, C&T Applied Research, 33-40.

[9] Dimick P.S. 1991, Principles of cacao butter crystallization, Manufact Confect. 71 (5): 109-114.

[10] Tucci M.L., Saes L.A., Figueira A, Pereira N.A., Turatti J.M. 1996. Seleção de genótipos para produção de manteiga de cacau no vale do Ribeira, São Paulo, Brasil. Int Cocoa Res Conf 12:471–482.

[11] Adeagbo AA. Alebiowu G. 2008, Evaluation of cocoa butter as potential lubricant for coprocessing in pharmaceutical tablets. Pharmaceutical Development & Technology. 13(3):197-204, 2008.

Maseczka delikatnie peelingująca Sanddorn - ALVA
Lifting do twarzy Multiactive - HELIOTROP
Miętowy balsam do ust - BENTLEY ORGANIC

Komentarz do “Masło kakaowe i jego kosmetyczne właściwości

  1. 92ana 16 lutego 2014 o 22:05

    Przydatne informacje. :)

Odpowiedz na „92anaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>