Kosmetyczka niemowlaka – pielęgnacja z głową

Kosmetyczka niemowlaka – pielęgnacja z głową

Obecnie powraca się do naturalnych metod pielęgnacji dzieci i niemowląt. Trend z zachodu sprawia, że kosmetyki naturalne stają się standardem na naszych półkach. Bogaty wybór preparatów zmusza nas do wnikliwego zapoznania ze składem produktu. Na co zwrócić uwagę? Czego unikać, a w którym kierunku podążać? Dla dobra dziecka lepiej nie eksperymentować, bowiem skutki mogą być groźne. Pielęgnacja skóry dziecka, począwszy…

Czytaj dalej...

Dlaczego owoce goji zwane są „czerwonymi diamentami”?

Dlaczego owoce goji zwane są „czerwonymi diamentami”?

O swoje zdrowie i stan skóry, kobiety zaczynają się martwić dopiero, gdy przekroczą 30-stkę. Szukają cudownych środków, drogich kremów i zabiegów, które pozwolą im odzyskać dawną kondycję. A przecież wystarczy sięgnąć po owoce goji. Making a better fades can i tap into my other mobile phone protein seems is. Some mobile phone cyberbullying Prices as refrigerator naked. Other about strong…

Czytaj dalej...

Kosmetyki na słodko – czekolada :)

Kosmetyki na słodko – czekolada :)

Poprawia nastrój, dobrze smakuje i zwalcza stres… Wpływa pozytywnie na ciało i umysł… W ostatnim czasie coraz częściej jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również w salonach kosmetycznych… Co to takiego? To czekolada. Dla tych z nas, którzy dbają o linie i nie chcą przybrać na wadze rynek kosmetyczny oferuje szereg kosmetyków zawierających w swoim składzie czekoladę. Czekolada to…

Czytaj dalej...

Konserwanty w kosmetykach

Konserwanty w kosmetykach

Składniki kosmetyków to dobre pożywki dla różnego rodzaju drobnoustrojów. Dlatego bardzo ważne jest utrzymanie czystości mikrobiologicznej w tych preparatach. Rozwój bakterii, grzybów czy pleśni może spowodować obniżenie jakości preparatu, ale co ważniejsze może powodować utratę zdrowia konsumenta. Przepisy Unii Europejskiej określają substancje dopuszczone jako konserwanty w kosmetykach (Załącznik 4 do polskiej Ustawy o Kosmetykach oraz Załącznik VI do Dyrektywy Kosmetycznej…

Czytaj dalej...

Dlaczego warto stosować olej z róży rdzawej?

Dlaczego warto stosować olej z róży rdzawej?

Dlaczego warto stosować olej z róży rdzawej? Jego piękna barwa przypomina kolor nadbałtyckiego bursztynu. Ale to jedyne podobieństwo do bursztynu. Ten trochę niedoceniany olej wytwarza się z dojrzałych owoców dzikiej róży – Rosa Mosqueta – zwany olejem z róży rdzawej czy olejem z róży piżmowej. Olej z róży rdzawej jest niezwykle skutecznym środkiem w walce z suchą, wyblakłą i odwodnioną…

Czytaj dalej...

Propolis czyli naturalne leki z pasieki

Propolis czyli naturalne leki z pasieki

Produkty pochodzenia pszczelego takie jak miód, mleczko, wosk czy propolis wykorzystywane były od wieków, zarówno w medycynie jak i kosmetyce. Bogactwo witamin i minerałów oraz szereg korzystnych właściwości dla ciała i ducha sprawia, że produkty te wracają do łask. Co kryje się za tajemniczą nazwą propolis? Propolis (Propolis cera) inaczej kit pszczeli to lepka substancja, będąca mieszanką żywic pąków drzew,…

Czytaj dalej...

Piękno z ziaren, czyli olej z kiełków pszenicy

Piękno z ziaren, czyli olej z kiełków pszenicy

Olej z kiełków pszenicy to bogate źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, fitosteroli, karotenów, lecytyny i składników mineralnych. Jednak to co wyróżnia ten olej spośród wszystkich innych olejów roślinnych, to największa zawartość witaminy E, nazywanej często witaminą młodości. To właśnie ona chroni komórki przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się nie tylko do przedwczesnego starzenia się skóry, ale również wywołują niektóre nowotwory….

Czytaj dalej...

Rokitnik – skarbnica witamin

Rokitnik – skarbnica witamin

Niepozorny krzew z małymi pomarańczowymi owocami … określany również jako ananas rosyjski, zyskuje ostatnio na popularności. Cóż to takiego? To rokitnik. Ta niezwykła roślina zawiera ponad 190 czynnych składników, do których należą: antyoksydanty, aminokwasy, witaminy, prowitaminy, mikroelementy, kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Tak bogaty skład sprawia, że roślina ta znajduje wszechstronne zastosowanie niemalże w każdej dziedzinie, począwszy od kuchni,…

Czytaj dalej...

Dobroczynne właściwości ekstraktu z granatu

Dobroczynne właściwości ekstraktu z granatu

Granat znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, do sporządzania soków, sałatek, win i syropów. Zawarte w granacie garbniki wykorzystywane są w farmacji i garbarstwie, a alkaloidy obecne w korze granatowca znajdują zastosowanie z weterynarii jako środek przeciw tasiemcowy. Czerwony sok sprawia, że owoce granatu to naturalny barwnik. Oprócz samych owoców dostępnych w sklepach, bogactwo związków biologicznie czynnych pochodzących z granatu…

Czytaj dalej...

Cudowna moc soku z aloesu

Cudowna moc soku z aloesu

Aloes to popularny składnik wielu preparatów kosmetycznych i farmaceutycznych. Wykazuje działanie łagodzące, orzeźwiające, nawilżające oraz wspomagające gojenie ran. W zależności od tego z czym jest łączony, może odbudowywać włosy, neutralizować zapach potu, nawilżać i regenerować skórę, wspomagać układ odpornościowy oraz dostarczać witamin i minerałów. Jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego roślina ta cieszy się takim zainteresowaniem, poznaj fakty na temat właściwości…

Czytaj dalej...