Dlaczego warto stosować olej z róży rdzawej?

Dlaczego warto stosować olej z róży rdzawej?

Dlaczego warto stosować olej z róży rdzawej? Jego piękna barwa przypomina kolor nadbałtyckiego bursztynu. Ale to jedyne podobieństwo do bursztynu. Ten trochę niedoceniany olej wytwarza się z dojrzałych owoców dzikiej róży – Rosa Mosqueta – zwany olejem z róży rdzawej czy olejem z róży piżmowej. Olej z róży rdzawej jest niezwykle skutecznym środkiem w walce z suchą, wyblakłą i odwodnioną…

Czytaj dalej...

Chłodzenie i oczyszczanie: 2 największe korzyści wody różanej

Chłodzenie i oczyszczanie: 2 największe korzyści wody różanej

Piliście kiedyś orzeźwiającą wodę różaną? Rewelacyjna na upały… Jak ktoś ma możliwość zerwania dwóch garści płatków róż, to przepis podaję na końcu wpisu. Dziś kolejny odcinek z serii „Domowych kosmetyków” z różą w roli głównej. Uwielbiam wodę różaną. Głównie za przepiękny i bardzo naturalny zapach i oczywiście doceniam jej właściwości pielęgnacyjne. Nie ja jedna zresztą… Woda różana była doskonale znana…

Czytaj dalej...

Hydrolaty w kosmetyce

Hydrolaty w kosmetyce

Produkty pochodzenia naturalnego cieszą się coraz większa popularnością, dlaczego więc nie korzystać z darów natury? Tu z pomocą przychodzą nam hydrolaty, coraz chętniej stosowane w kosmetykach naturalnych. Do niedawna traktowano jako bezużyteczne produkty uboczne powstałe w procesie otrzymywania głównego produktu, jakim był olejek eteryczny. Świat natury jest cennym skarbcem związków poszukiwanych w kosmetyce, które mogą być alternatywą dla produktów pochodzenia…

Czytaj dalej...