Jak sobie radzić z atopowym zapaleniem skóry?

Jak sobie radzić z atopowym zapaleniem skóry?

Atopowe zapalenie skóry, to jedna z najczęściej występujących chorób skórnych. Z roku na rok zapada na nią coraz więcej osób. Nic dziwnego, że obecnie uważana jest za chorobę cywilizacyjną. AZS to schorzenie, które może ujawnić się w każdym wieku. Ta dokuczliwa choroba ustępuje samoistnie lub utrzymuje się przez całe życie z charakterystycznymi okresami remisji i zaostrzeń. Odpowiednie pielęgnowanie skóry chorego…

Czytaj dalej...

Piękno z ziaren, czyli olej z kiełków pszenicy

Piękno z ziaren, czyli olej z kiełków pszenicy

Olej z kiełków pszenicy to bogate źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, fitosteroli, karotenów, lecytyny i składników mineralnych. Jednak to co wyróżnia ten olej spośród wszystkich innych olejów roślinnych, to największa zawartość witaminy E, nazywanej często witaminą młodości. To właśnie ona chroni komórki przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się nie tylko do przedwczesnego starzenia się skóry, ale również wywołują niektóre nowotwory….

Czytaj dalej...

Rokitnik – skarbnica witamin

Rokitnik – skarbnica witamin

Niepozorny krzew z małymi pomarańczowymi owocami … określany również jako ananas rosyjski, zyskuje ostatnio na popularności. Cóż to takiego? To rokitnik. Ta niezwykła roślina zawiera ponad 190 czynnych składników, do których należą: antyoksydanty, aminokwasy, witaminy, prowitaminy, mikroelementy, kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Tak bogaty skład sprawia, że roślina ta znajduje wszechstronne zastosowanie niemalże w każdej dziedzinie, począwszy od kuchni,…

Czytaj dalej...

Olej z pestek malin – twoja szansa na młodą i zdrową skórę

Olej z pestek malin – twoja szansa na młodą i zdrową skórę

Olej z pestek malin stanowi bogate źródło Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, karotenoidów i tokoferolu. Składniki te są pożądane w kosmetykach, dlatego olej ten jest cennym i poszukiwanym składnikiem tych preparatów. Wykazuje szereg pozytywnych właściwości, od działania przeciwzapalnego i przeciwzaskórnikowego, po regenerację i rozjaśnianie skóry. Malina (Rubus Idaeus) to krzew z rodziny Rosacea o charakterystycznych, czerwonych, słodkich owocach. Rośnie w strefie umiarkowanej,…

Czytaj dalej...

Olej z opuncji figowej

Olej z opuncji figowej

Największe zalety? Szybko się wchłania, doskonale nawilża i skutecznie redukuje zmarszczki. To najskuteczniejszy preparat przeciwzmarszczkowy, jaki znamy. Ma jedną podstawową wadę – jest drogi, ale bardzo wydajny. Opuntia ficus indica, czyli opuncja figowa. To roślina która ma bogate zastosowanie w medycynie naturalnej, kuchni i oczywiście kosmetyce. Sekrety opuncji figowej Olej produkuje się z nasion opuncji. Zbiory fig odbywają się tylko…

Czytaj dalej...