Owoc kiwi – remedium dla każdej cery

Owoc kiwi – remedium dla każdej cery

Zbliża się wiosna, a Twoja cera jest szara i pozbawiona blasku? Chcesz ją odżywić, ożywić i pozbyć się cieni pod oczami? Wypróbuj niesamowitą moc kiwi! Ten niepozorny owoc jest bogaty w witaminy, takie jak witamina C i E, minerały: potas i wapń, kwasy tłuszczowe omega-3 i przeciwutleniacze. Możesz mieć nieskazitelną i pełną blasku cerę, dzięki owocom kiwi. Kiwi to ogromne…

Czytaj dalej...

Konserwanty w kosmetykach

Konserwanty w kosmetykach

Składniki kosmetyków to dobre pożywki dla różnego rodzaju drobnoustrojów. Dlatego bardzo ważne jest utrzymanie czystości mikrobiologicznej w tych preparatach. Rozwój bakterii, grzybów czy pleśni może spowodować obniżenie jakości preparatu, ale co ważniejsze może powodować utratę zdrowia konsumenta. Przepisy Unii Europejskiej określają substancje dopuszczone jako konserwanty w kosmetykach (Załącznik 4 do polskiej Ustawy o Kosmetykach oraz Załącznik VI do Dyrektywy Kosmetycznej…

Czytaj dalej...

Dlaczego warto stosować olej z róży rdzawej?

Dlaczego warto stosować olej z róży rdzawej?

Dlaczego warto stosować olej z róży rdzawej? Jego piękna barwa przypomina kolor nadbałtyckiego bursztynu. Ale to jedyne podobieństwo do bursztynu. Ten trochę niedoceniany olej wytwarza się z dojrzałych owoców dzikiej róży – Rosa Mosqueta – zwany olejem z róży rdzawej czy olejem z róży piżmowej. Olej z róży rdzawej jest niezwykle skutecznym środkiem w walce z suchą, wyblakłą i odwodnioną…

Czytaj dalej...

Rokitnik – skarbnica witamin

Rokitnik – skarbnica witamin

Niepozorny krzew z małymi pomarańczowymi owocami … określany również jako ananas rosyjski, zyskuje ostatnio na popularności. Cóż to takiego? To rokitnik. Ta niezwykła roślina zawiera ponad 190 czynnych składników, do których należą: antyoksydanty, aminokwasy, witaminy, prowitaminy, mikroelementy, kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Tak bogaty skład sprawia, że roślina ta znajduje wszechstronne zastosowanie niemalże w każdej dziedzinie, począwszy od kuchni,…

Czytaj dalej...

Amla – jak może pomóc Twojej urodzie?

Amla – jak może pomóc Twojej urodzie?

Słyszałaś o Amli? A może obiła Ci się o uszy nazwa “indyjski agrest”? U nas zupełnie niedoceniana i mało znana. Za to cieszy się wielką popularnością w Indiach, gdzie jest często wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Amla lub indyjski agrest jak wolisz, jest jednym z najbardziej znanych i popularnych owoców uprawianych w Indiach. Posiada wiele różnorodnych korzyści zdrowotnych, częściowo ze względu…

Czytaj dalej...