Olej makadamia – naturalne odmłodzenie

Olej makadamia – naturalne odmłodzenie

Produkty kosmetyczne zawierające substancje pochodzenia naturalnego coraz częściej goszczą na naszych półkach, zastępując drogie kremy i balsamy zawierające substancje syntetyczne. Przykładem takiego preparatu jest olej makadamia, wykazujący zbawienny wpływ na spowolnienie procesów starzenia, nawilżający i odżywiający zmęczoną skórę i włosy.

Makadamia (Macadamia ternifolia) to wysokie drzewo, pochodzące z tropikalnych lasów Australii. Obecnie uprawia się je również na Hawajach, Kostaryce, Brazylii czy Zimbabwe. Drzewo makadamii owocuje w ciągu kilku lat od posadzenia, a czas owocowania wynosi do 100 lat [1]. Owoce makadamii to orzechy, wyglądem przypominające orzechy laskowe, o twardej łupinie i jadalnym miąższu. Czas dojrzewania orzechów wynosi około 30 tygodni i zbiera się je dopiero, gdy spadną na ziemię. Uważane są za jedne z najsłodszych na świecie. Z orzechów pozyskuje się olej, którego zawartość wynosi od 59% do 78% . Olej makadamia w temperaturze pokojowej ma płynny stan skupienia, przyjmuje barwę jasnożółtą do bursztynowej oraz ma orzechowy smak i zapach [2,3,4]. Otrzymywany jest metodą tłoczenia na zimno.

Co zawiera olej makadamia?

Olej bogaty jest w witaminę A, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3 ) oraz witaminę E, zawiera lecytynę, fenole oraz wiele składników mineralnych [5,6,7]. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju makadamia sprawia, że znajduje on szerokie zastosowanie w kosmetyce. W oleju tym występuje kwas oleinowy w ilości do 67% i palmitynowy do 10%.

Zawiera on również od 16% do 24% kwasu oleopalmitynowego. Jedynym olejem, który pod tym względem może równać się z olejem makadamia jest olej rokitnikowy. Kwas ten był dawniej otrzymywany z tłuszczu wieloryba, obecnie jednak w celu ochrony tych ssaków odstępuje się od pozyskiwania kwasu oleopalmitynowego z tych zwierząt. Kwas ten występuje naturalnie w ludzkiej skórze, zapewniając młody i zdrowy wygląd skóry. Utrzymuje nawilżenie i elastyczność skóry, poprawiając jej kondycję. W raz z upływem lat ilość kwasu oleopalmitynowego maleje, a jego niedobór można uzupełnić stosując olej z makadamii.

Dzięki obecności kwasów omega 3 i omega 6 wspomaga regenerację skóry. Zawiera również skwalen, będący naturalnym przeciwutleniaczem, stanowiący składnik warstwy lipidowej skóry ludzkiej [8].

Jakie właściwości posiada olej makadamia?

Olej makadamia wykazuje dobre właściwości regeneracyjne, dzięki obecności kwasu palmitynowego i oleinowego, będącego również składnikiem ludzkiej skóry. Olej ten dobrze się wchłania i jest tolerowany przez skórę. Z racji dobrego absorbowania oleju przez skórę określany jest mianem „znikającego oleju”.

Wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroniąc komórki przez działaniem wolnych rodników. Zmiękcza i wygładza naskórek, nadając skórze gładkość. Olej makadamia działa antybakteryjnie, regeneruje komórki oraz chroni przed działaniem promieniowania słonecznego. Posiada zdolność przenikania do skóry właściwej, gdzie aktywuje jej funkcje regeneracyjne.  Olej dobrze się wchłania, wmasowuje, działa odżywczo i poprawia wygląd skóry, dlatego stosowany jest w wielu kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów.

W jakich kosmetykach stosuje się olej makadamia?

Olej makadamia wykorzystywany jest do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej. Ponadto likwiduje zaczerwienienia i podrażnienia. Stosowany jest w preparatach do skory starzejącej się, spowalnia procesy starzenia się komórek, nadaje skórze sprężystość i działa przeciwzmarszczkowo.

Jest bezpieczny dla skóry delikatnej i wrażliwej, wykazując wysoką biozgodność. Olej makadamia wspomaga również walkę z cellulitem i rozstępami, także w czasie ciąży. Przeciwdziała wysuszaniu skóry oraz utracie jej sprężystości. Wspomaga regenerację skóry oraz zmniejsza jej nierówności. Zapobiega powstawaniu złogów tłuszczu, przeciwdziałając powstawaniu niepożądanego cellulitu. Stosowany jest w preparatach przed i po opalaniu, chroniąc skórę prze działaniem słońca, jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.

Ze względu na właściwości lecznicze stosowany jest w przypadku blizn, oparzeń i drobnych ran. Olej makadamia jest hypoalergiczny, może być stosowany również u dzieci i niemowląt.

Olej ten może być stosowany do smarowania i masażu w postaci czystej lub jako składnik mieszanek.

Intensywny aromat sprawia, że działa odprężająco na ciało, modeluje sylwetkę oraz koi zmysły.  Olej ten jest składnikiem mleczek do demakijażu oraz stosowany jest w produktach do pielęgnacji wysuszonych, łamliwych i kruchych włosów.

Polecany jest do kremów, maseczek, żeli, lotionów i olejków dla dzieci. Wykorzystywany jest również w kosmetyce kolorowej oraz jako utrwalacz zapachów. Zalecany jest do zabiegów odmładzających, nawilżających suchą skórę oraz do odnowy i odżywienia zniszczonych włosów.

Wysoka biozgodność z ludzką skórą, doskonałe właściwości nawilżające i odżywcze potwierdzone niezależnymi badaniami sprawiają, że olej makadamia z sukcesem może zastąpić preparaty syntetyczne.

Kosmetyki naturalne z olejem makadamia:

Błyszczyk w płynie Alva Coleur – ALVA
Maseczka łagodząca – DR.HAUSCHKA
Krem na dzień Biolifting Naturoyale – ANNEMARIE BÖRLIND
Fluid do twarzy Naturesome – ANNEMARIE BÖRLIND
Krem z ekstraktem z zielonego groszku Eco Garden – AVA

Bibliografia:

[1] Pino J.A., Cuevas-Glory L., Marbot R., Fuentes V. 2009. Volatile Compounds of the Nut of Macadamia integrifoiia Maiden et Betche Journal of Essential Oil Research. 21:  159-161.

[2] Kaijser  A., Dutta  P. and  Savage  G. 2000. Oxidative stability and lipid composition of macadamia nuts grown in New Zealand. Food Chemistry, 71, 67–70.

[3] Maguire L. S., O’Sullivan S. M., Galvin  K., O’Connor  T. P. and  O’Brien  N. M. 2004.  Fatty acid profile, tocopherol, squalene and phytosterol content of walnuts, almonds, peanuts, hazelnuts and the macadamia  nut. International Journal of Food Science and Nutrition, 55, 171–178.

[4] Moodley R., Kindness  A. and Jonnalagadda S. 2007. Elemental composition and chemical characteristics of five dible nuts (almond, Brazil, pecan, macadamia and walnut) consumed in Southern Africa. Journal of Environmental Science and Health Part B. 42: 585–591.

[5] Cavaletto, C. G. 1983. Macadamia nuts. In H. T. Chan (Ed.), Handbook of tropical foods New York: Marcel Dekker, Inc. pp. 361–397.

[6] Kornsteiner, M., Wagner, K. and  Elmadfa, I. 2006. Tocopherols and total phenolics in 10 different nut types. Food Chemistry, 98, 381–387.

[7] Franke, A. A., Murphy, S. P., Lacey, R., & Custer, L. J. (2007);  Tocopherol and tocotrienol levels of foods consumed in Hawaii. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55, 769–778.

[8] Wall M.M., Functional lipid characteristics, oxidative stability, and antioxidant activity of macadamia nut (Macadamia integrifolia) cultivars Food Chemistry 121 (2010) 1103–1108

Zestaw sypkich cieni do powiek Alva Coleur – ALVA
Błyszczyk w płynie Alva Coleur – ALVA
Krem z ekstraktem ze świeżego ogórka Eco Garden – AVA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>