Maceraty – postaw na naturę
Od wieków wiadomo, że to co daje nam natura, może być dla naszego zdrowia i urody dobrodziejstwem. Warto więc przestawić się na produkty pochodzenia naturalnego, wśród których coraz większym zainteresowaniem cieszą się maceraty. Mimo, że znane były i wykorzystywane już w starożytności, dopiero teraz zaczynają być doceniane. Maceraty nie powodują zazwyczaj skutków ubocznych i są dużo lepiej tolerowane i wchłaniane przez nasz organizm.
Co to jest macerat?
Maceraty to oleje roślinne z wyciągami roślinnymi. Otrzymywane są przez zalanie kwiatów lub ziół olejem bazowym – słonecznikowym, sojowym lub oliwą z oliwek. Kolejny etap to umieszczenie maceratu w
szklanym naczyniu na okres kilku tygodni, wystawienie go na działanie światła przez kilka dni i regularne mieszanie. Następnie materiał odfiltrowuje się, otrzymując olej, który jest połączeniem oleju bazowego oraz cennych, rozpuszczalnych w tłuszczach substancji aktywnych z danej rośliny. Nazwa powstałego oleju pochodzi od nazwy rośliny, którą wykorzystano w procesie maceracji.
W wyniku maceracji następuje rozpuszczanie substancji w komórkach o naruszonej strukturze, następnie dochodzi do penetracji rozpuszczalnika poprzez nieuszkodzone komórki i dyfuzja rozpuszczonych substancji. Końcowym etapem tego procesu jest osiągniecie stanu równowagi stężeń.
Proces maceracji znany był już w starożytnym Egipcie do otrzymywania olejów zapachowych, stosowanych jako perfumy. Jako materiał roślinny wykorzystywano zioła, przyprawy, kwiaty i żywice, poddane rozdrobnieniu i ekstrakcji gorącymi olejami. Na koniec łączono je z alabastrem i woskiem. W takiej postaci służyły nie tylko jako perfumy, ale również kremy oraz preparaty do masażu.
W XX wieku nastąpił dynamiczny rozwój technologii maceracji umożliwiającej otrzymywanie metabolitów roślin, wykorzystywanych jako ekstrakty i samodzielne substancje. Produkty maceracji wykorzystywane są zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym.
Jakie jest zastosowanie maceratów?
Maceraty wykorzystywane są w produktach kosmetycznych jako dodatkowe oleje roślinne. Dodaje się je do fazy tłuszczowej na samym końcu, dzięki czemu wszystkie aktywne biologicznie substancje są zachowane. W celu przedłużenia trwałości maceratów dodaje się do nich konserwant, zwykle jest to mieszanka tokoferoli. Maceraty dzięki niskiemu stężeniu związków czynnych mogą być stosowane bez rozcieńczania.
Maceraty łączą w sobie właściwości wykorzystanego jako czynnik nośny oleju oraz aktywność biologiczną związków pozyskanych z materiału roślinnego. Produkty tego typu zalecane są do każdego rodzaju skóry, w zależności od użytego surowca. Te naturalne preparaty dobrze się wchłaniają, działają regenerująco i odżywczo. Poprawiają kondycję skóry i włosów.
Jakie są najpopularniejsze maceraty wykorzystywane w kosmetyce?
Macerat marchwiowy
Macerat marchwiowy zawiera w dużej ilości karoteny i tokoferole, dzięki czemu wykorzystywany jest w preparatach przeciwstarzeniowych i o działaniu nawilżającym. Regularne stosowanie tego maceratu zwiększa regenerację komórek skóry o 30%, powodując znaczne jej wzmocnienie. Wykazuje działanie przeciwzapalne, wygładzające i zmiękczające. Stosowany może być jako zamiennik preparatów do opalania, gdyż nadaje skórze brązowy odcień oraz chroni przed działaniem promieni UV.
Macerat nagietkowy
Olejowy wyciąg z nagietka wykazuje właściwości gojące i uspokajające. Przeznaczony jest do skóry pękającej i podrażnionej, przyspiesza jej regeneracje, zaś saponiny i prowitamina A nadają produktowi działanie bakteriobójcze i lecznicze. Znany jest przede wszystkim ze swojego działania przeciwzapalnego, nawilżającego i zmiękczającego .
Macerat z kasztanowca
Głównym związkiem aktywnym w maceracie z kasztanowca jest escyna, która wzmacnia i przywraca elastyczność naczyniom krwionośnym. Wykazuje działanie przeciwzapalne, ściągające, ponad to działa przeciwświądowo i przeciwobrzękowo. Zalecany jest w pielęgnacji skóry suchej oraz do przyspieszenia procesów gojenia, regenerując i stymulując odnowę tkanek.
Postaw na naturę.
Kosmetyki naturalne wśród których maceraty zaczynają odgrywać co raz większa rolę, nie wywołują reakcji alergicznych i są bezpieczne dla dzieci. Zawierają liczne substancje aktywne o działaniu regenerującym, stymulującym i odmładzającym. Można je stosować samodzielnie lub jako dodatki do bioolejów. Dlatego już dziś, odstaw chemię i postaw na kosmetyki naturalne.
Macerat z Arniki Montana Bio - NATURADO EN PROVENCE
Macerat ze Stokrotki Bio - NATURADO EN PROVENCE
Macerat marchwiowy Bio - NATURADO EN PROVENCE