Dobroczynne właściwości ekstraktu z granatu
Granat znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, do sporządzania soków, sałatek, win i syropów. Zawarte w granacie garbniki wykorzystywane są w farmacji i garbarstwie, a alkaloidy obecne w korze granatowca znajdują zastosowanie z weterynarii jako środek przeciw tasiemcowy. Czerwony sok sprawia, że owoce granatu to naturalny barwnik. Oprócz samych owoców dostępnych w sklepach, bogactwo związków biologicznie czynnych pochodzących z granatu możemy również znaleźć w wielu innych produktach. Ekstrakt z granatu znajdziemy w wielu preparatach kosmetycznych : balsamy, kremy, szampony czy olejki. Jest w czym wybierać!!!
Granatowiec właściwy (Punica granatum,) to drzewo lub krzew, osiągający 3-5 metrów wysokości. Pochodzi z Persji, skąd rozprzestrzenił się na obszary Afryki, Indii i Ameryki. Owoce granatu w zależności od odmiany posiadają słodki lub kwaśny smak i orzeźwiający aromat. Pokrywa go twarda skóra, o purpurowej barwie. Wnętrze granatu wypełnione jest galaretowanym miąższem, wypełnionym soczystymi nasionami. Granaty zawierają duże ilości cukrów (10-12%), kwasów organicznych (2-5%), w tym kwas cytrynowy, białka (1,5%) oraz witaminy i minerały (wit. C i E, beta-karoten, niacyna, potas, selen, miedź, cynk).
Symbolika granatu
Pierwsze wzmianki o granacie pochodzą już z czasów starożytnego Egiptu, cytowany jest w Starym Testamencie, występuje także w greckiej mitologii i Koranie. Owoc ten jest symbolem cnót i zdrowia, zwłaszcza miłości i płodności. Żydowska tradycja mówi, że zawiera on 613 nasion na podobieństwo 613 przykazań Tory. Aleksander Wielki również znał jego dobroczynne działanie, a Hipokrates używał go na dolegliwości żołądkowe i kaszel. Kleopatra i Helena Trojańska spożywały go w dużych ilościach, by ich skóra i włosy pozostały piękne. Kształt owoców granatu porównuje się do kobiecej piersi, sok do krwi, a kielich do królewskich insygniów. Niektórzy badacze Biblii uważają, że zakazanym rajskim owocem nie było jabłko, lecz owoc granatu.
Granat dobry na wszystko
Granat stosowany jest pomocniczo wraz z innymi lekami w anginie i przeziębieniach, zwłaszcza przy gorączce. Liczne badania kliniczne potwierdzają właściwości granatu, jako dobrego środka przeciw miażdżycy, zmianom nowotworowym czy cukrzycy. [1]
Udowodniono, że sok z granatu przeciwdziała impotencji oraz może chronić przed rakiem prostaty, gdyż obniża poziom antygenu gruczołu krokowego. Sok wpływa korzystnie na serce i układ krążenia, redukując złogi cholesterolu oraz spowalnia rozwój arteriosklerozy [2].
Udowodniono, że ekstrakt z liści granatu nie tylko zmniejsza podatność na wystąpienia chorób układu krążenia, ale również redukuje wewnątrz jelitowe wchłanianie tłuszczu, co w konsekwencji może powodować stałą jego redukcję.
Badania potwierdzają, iż produkty z granatu wpływają korzystnie na płód, chroniąc mózg nienarodzonego płodu przez ograniczonym transportem tlenu. Wykazano, że sok z granatu zmniejsza utratę tkanki mózgowej we wszystkich rejonach mózgu [3].
Naukowcy potwierdzają również pozytywny wpływ granatu na układ nerwowy. Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że opanowały one znacznie szybciej umiejętność wychodzenia z labiryntu niż myszy otrzymujące placebo. Myszy, które przyjmowały
sok miały o ok. 50% niższy poziom nagromadzenia zespołów białek kojarzonych z występowaniem choroby Alzheimera [4].
Produkty z granatu to bogate źródło tanin (kwas galusowy i elagowy), antocyjanin i kwasów fenolowych. Liczne badania udowodniły dobroczynny wpływ kwasu elagowego w odniesieniu do raka. Kwas ten zapobiega wczesnym zmianom chemicznym, które prowadzą do nowotworów, zwłaszcza szyjki macicy, piersi, trzustki, przełyku, skóry i prostaty [5,6].
Sok z granatu zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina. Ponadto pobudza łaknienie i stymuluje procesy trawienne.
Granaty wpływają korzystnie na zmiany miażdżycowe tętnic oraz zmniejszają ryzyko śmierci z powodu cukrzycy, która powoduje pogrubienie ścianek arterii, co jest przyczyną 80% zgonów pacjentów chorych na cukrzycę. Badania prowadzone na szczurach wykazały, że suplementacja ekstraktu z kwiatów granatu, u otyłych i chorujących na cukrzycę gryzoni zapobiegła posiłkowemu wzrostowi poziomu cukru we krwi [7].
Ekstrakty z owoców granatu mogą również blokować enzymy przyczyniające się do zapalenia kości, stawów i chrząstek. Owoce granatu zawierają także roślinne estrogeny , m.in. estron, który pomaga w minimalizowaniu dolegliwości menopauzy i napięcia przedmiesiączkowego.
Zdaniem naukowców, granat podobnie jak lubczyk, czekolada czy wanilia to naturalny afrodyzjak., zwiększający libido i poprawiający samopoczucie.
Popularność granatu w kosmetyce
Liczne badania potwierdzają pozytywny wpływ granatu na zdrowie i urodę. Bogaty w kwas elagowy granat , wykazuje właściwości przeciwutleniające i wzmacniające ściany komórek. Stosowany jest jako naturalny filtr przeciwsłoneczny w preparatach do opalania i po opalaniu, gdyż chroni przed negatywnymi jego skutkami. Jest składnikiem przeciwdziałającym zmianom kancerogennym skóry. Wysoka zawartość polifenoli sprawia, że produkty bogate w ekstrakt z granatu, chronią przed wolnymi rodnikami, powodującymi przedwczesne starzenie skóry.
Ze względu na obecność kwasu pinikowego (omega-5) granat wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe , dlatego stosowany jest w preparatach na obrzęki i skaleczenia, aktywując procesy regeneracji skóry. Zdolność do przeciwdziałania obrzękom została również wykorzystana w preparatach do pielęgnacji skóry wokół oczu. Stosuje się go w produktach przeciwzmarszczkowych, gdyż spłyca już istniejące zmarszczki oraz zwiększa sprężystość skóry , wspomagając produkcję kolagenu.
Dodawany do balsamów i mleczek do ciała nawilża, uelastycznia i ujędrnia skórę. W kremach do twarzy odrzwia i rewitalizuje zmęczona skórę, a w maseczkach i lotionach działa ściągająco i zmniejsza pory.
Jest częstym składnikiem preparatów w pielęgnacji skóry trądzikowej, przy egzemie, łuszczycy i trądziku różowatym, gdyż wspomaga gojenie się stanów zapalnych. Polecany jest do cery dojrzałej, suchej i podrażnionej poprawiając jej ukrwienie i koloryt.
Teraz już wiesz, jakie pozytywne skutki może przynieść stosowanie produktów z granatu, więc koniecznie wypróbuj jego dobroczynne działanie również na sobie.
Matujący krem tonujący na dzień Mięta i Oczar - LOGONA
Energetyzująca mgiełka do twarzy Special Care - I+M NATURKOSMETIK
Intensywna odżywcza maska do włosów z jojobą i olejkiem arganowym - EUBIONA
Deo roll-on z owocem grantu i olejem sezamowym Oriental - LOGONA
Krem na dzień do cery suchej Hydro Performance - I+M NATURKOSMETIK
Bibliografia:
[1] Jurenka JS. Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): a review. Altern Med Rev. 2008 Jun;13(2):128-44
[2] Sumner MD, Elliott-Eller M, Weidner G, Daubenmier JJ, Chew MH,Marlin R, Raisin CJ, Ornish D. Effects of pomegranate juice consumption on myocardial perfusion in patients with coronary heart disease. Am J Cardiol 2005;96:810–814
[3] Loren DJ, Seeram NP, Schulman RN, Holtzman DM. Maternal dietary supplementation with pomegranate juice is neuroprotective in an animal model of neonatal hypoxic-ischemic brain injury. Pediatr Res. 2005 Jun;57(6):858-64. Epub 2005 Mar 17.
[4] Hartman RE, Shah A, Fagan AM, Schwetye KE, Parsadanian M, Schulman RN, Finn MB, Holtzman DM.Pomegranate juice decreases amyloid load and improves behavior in a mouse model of Alzheimer’s disease. Neurobiol Dis. 2006 Dec;24(3):506-15. Epub 2006 Sep 28.
[5] Lansky EP, Newman RA. Punica granatum (pomegranate) and its potential for prevention and treatment of inflammation and cancer. J Ethnopharmacol. 2007 Jan 19;109(2):177-206. Syed DN, Afaq F, Mukhtar H. Pomegranate derived products for cancer chemoprevention. Semin Cancer Biol. 2007 Oct;17(5):377-85. Bell C, Hawthorne S. Ellagic acid, pomegranate and prostate cancer—a mini review. J Pharm Pharmacol. 2008 Feb;60(2):139-44.
[6] Heber D. Multitargeted therapy of cancer by ellagitannins. Cancer Lett. 2008 Oct 8;269(2):262-8. Rasheed Z, Akhtar N, Anbazhagan AN, Ramamurthy S, Shukla M, Haqqi TM. Polyphenol-rich pomegranate fruit extract (POMx) suppresses PMACI-induced expression of pro-inflammatory cytokines by inhibiting the activation of MAP Kinases and NF-kappaB in human KU812 cells. J Inflamm (Lond). 2009;6:1. Romier-Crouzet B, Van De Walle J, During A, et al. Inhibition of inflammatory mediators by polyphenolic plant extracts in human intestinal Caco-2 cells. Food Chem Toxicol. 2009 Jun;47(6):1221-30
[7] Huang TH, Peng G, Kota BP, et al. Anti-diabetic action of Punica granatum flower extract: activation of PPAR-gamma and identification of an active component. Toxicol Appl Pharmacol. 2005 Sep 1;207(2):160-9.
Lotion do ciała Grenadine Spirit - SANTE
Pianka do włosów zwiększająca objętość - EUBIONA
Aloesowy żel pod prysznic - EUBIONA