Oczyszczanie skóry olejami (OCM) co to jest i dlaczego warto je stosować dłużej niż 3 tygodnie?

Oczyszczanie skóry olejami (OCM) co to jest i dlaczego warto je stosować dłużej niż 3 tygodnie?

Skrócony przewodnik po OCM dla zapracowanych kobiet! Kiedy pierwszy raz usłyszałam o tej metodzie, pomyślałam w pierwszej chwili, że nie mam na nią czasu. Że jest zbyt pracochłonna i że dużo szybciej oczyszczę twarz, postępując tak, jak zwykle – pianą do mycia z bio-miętą i bio-oczarem wirginijskim Logony. A jednak uległam fascynacji OCM, kiedy spotkałam przez przypadek koleżankę, która stosowała…

Czytaj dalej...

Piękno z ziaren, czyli olej z kiełków pszenicy

Piękno z ziaren, czyli olej z kiełków pszenicy

Olej z kiełków pszenicy to bogate źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, fitosteroli, karotenów, lecytyny i składników mineralnych. Jednak to co wyróżnia ten olej spośród wszystkich innych olejów roślinnych, to największa zawartość witaminy E, nazywanej często witaminą młodości. To właśnie ona chroni komórki przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się nie tylko do przedwczesnego starzenia się skóry, ale również wywołują niektóre nowotwory….

Czytaj dalej...

Rokitnik – skarbnica witamin

Rokitnik – skarbnica witamin

Niepozorny krzew z małymi pomarańczowymi owocami … określany również jako ananas rosyjski, zyskuje ostatnio na popularności. Cóż to takiego? To rokitnik. Ta niezwykła roślina zawiera ponad 190 czynnych składników, do których należą: antyoksydanty, aminokwasy, witaminy, prowitaminy, mikroelementy, kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Tak bogaty skład sprawia, że roślina ta znajduje wszechstronne zastosowanie niemalże w każdej dziedzinie, począwszy od kuchni,…

Czytaj dalej...

Sól z Morza Martwego, czyli zrób sobie domowe SPA przed Sylwestrem

Sól z Morza Martwego, czyli zrób sobie domowe SPA przed Sylwestrem

Wystarczy 10-dniowa kuracja z wykorzystaniem soli z Morza Martwego, by Twoja skóra odmłodniała, stała się jędrniejsza i aksamitna w dotyku. Dzięki temu bez najmniejszych kompleksów założysz każdą sylwestrową kreację. Wody Morza Martwego były znane z efektów terapeutycznych od czasów starożytnych. Dwa tysiące lat temu, Flawiusz pisał, że sole z Morza Martwego leczą ludzkie ciało. Co obecnie zostało potwierdzone naukowo w…

Czytaj dalej...

Olej z pestek malin – twoja szansa na młodą i zdrową skórę

Olej z pestek malin – twoja szansa na młodą i zdrową skórę

Olej z pestek malin stanowi bogate źródło Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, karotenoidów i tokoferolu. Składniki te są pożądane w kosmetykach, dlatego olej ten jest cennym i poszukiwanym składnikiem tych preparatów. Wykazuje szereg pozytywnych właściwości, od działania przeciwzapalnego i przeciwzaskórnikowego, po regenerację i rozjaśnianie skóry. Malina (Rubus Idaeus) to krzew z rodziny Rosacea o charakterystycznych, czerwonych, słodkich owocach. Rośnie w strefie umiarkowanej,…

Czytaj dalej...

Olej z opuncji figowej

Olej z opuncji figowej

Największe zalety? Szybko się wchłania, doskonale nawilża i skutecznie redukuje zmarszczki. To najskuteczniejszy preparat przeciwzmarszczkowy, jaki znamy. Ma jedną podstawową wadę – jest drogi, ale bardzo wydajny. Opuntia ficus indica, czyli opuncja figowa. To roślina która ma bogate zastosowanie w medycynie naturalnej, kuchni i oczywiście kosmetyce. Sekrety opuncji figowej Olej produkuje się z nasion opuncji. Zbiory fig odbywają się tylko…

Czytaj dalej...

Toksyczne składniki w kosmetykach

Toksyczne składniki w kosmetykach

Nasza skóra jest codziennie narażona na działanie szkodliwych środków chemicznych. Dlatego przed zakupem każdego produktu kosmetycznego warto zapoznać się z jego składem. Szczególnie ważny jest staranny dobór kosmetyków dla dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących oraz alergików, gdyż składniki zawarte w kosmetykach mogą przenikać do krwi, niektóre również do mleka [1]. Substancje szkodliwe mogą wpływać nie tylko na naszą skórę, powodując…

Czytaj dalej...

Dobroczynne właściwości ekstraktu z granatu

Dobroczynne właściwości ekstraktu z granatu

Granat znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, do sporządzania soków, sałatek, win i syropów. Zawarte w granacie garbniki wykorzystywane są w farmacji i garbarstwie, a alkaloidy obecne w korze granatowca znajdują zastosowanie z weterynarii jako środek przeciw tasiemcowy. Czerwony sok sprawia, że owoce granatu to naturalny barwnik. Oprócz samych owoców dostępnych w sklepach, bogactwo związków biologicznie czynnych pochodzących z granatu…

Czytaj dalej...

Co to są kosmetyki naturalne i ekologiczne

Co to są kosmetyki naturalne i ekologiczne

Kupując preparaty kosmetyczne, coraz chętniej sięgamy po produkty zawierające w swoim składzie surowce pochodzenia naturalnego. Czym są preparaty określane mianem kosmetyków naturalnych i organicznych? Co warto o nich wiedzieć? Jakie są jednostki certyfikujące i jakie symbole powinny znaleźć się na opakowaniu produktów kosmetycznych pochodzenia naturalnego i organicznego? Skóra to największy narząd człowieka, ważący 2 kg i osiągający ok. 2 m2…

Czytaj dalej...

Osły, Kleopatra i ja, czyli o działaniu oślego mleka słów kilka

Osły, Kleopatra i ja, czyli o działaniu oślego mleka słów kilka

Okazało się, że mam sporo wspólnego z Kleopatrą, przynajmniej przez kilka ostatnich tygodni. Wszystko dlatego, że dostałam w prezencie kosmetyki zawierające ośle mleko! Tak, przyznaję to był bardzo miły prezent  i nie ukrywam, że odstawiłam nawet swój ukochany olej arganowy, żeby na własnej skórze przekonać się, jak działają kosmetyki zawierające ośle mleko. Mówiąc krótko: rewelacyjnie! Trochę historii Ośle mleko stosowano…

Czytaj dalej...
Strona 3 z 612345...Ostatnia »