Naturalne orzeźwienie… czyli słów kilka o mięcie

Naturalne orzeźwienie… czyli słów kilka o mięcie

Mięta (Mentha) to bylina licząca ponad 30 gatunków o silnym charakterystycznym zapachu. Występuje głównie w Europie, Ameryce Północnej i Południowej oraz Azji i Afryce. W Polsce uprawiana jest w miejscach nasłonecznionych, na żyznej i wilgotnej glebie [1,2]. Nazwa Mentha wywodzi się  z greckiego imienia nimfy Menthe , która zamieszkiwała Podziemnie i była kochanką Hadesa. Bóg świata zmarłych, by uchronić ją…

Czytaj dalej...

Dlaczego Acai berry (jagody Acai) zrobiły karierę nie tylko jako skuteczny środek odchudzający?

Dlaczego Acai berry (jagody Acai) zrobiły karierę nie tylko jako skuteczny środek odchudzający?

Chcesz szybko i skutecznie schudnąć? Wykorzystaj moc jagód Acai. Czytałaś już o tym pewnie nie jeden raz. Chcesz wzmocnić siłę i witalność organizmu? Łykaj tabletki z owoców Acai. To ja dodam jeszcze jeden, wart zapamiętania slogan- chcesz mieć skutecznie nawilżoną skórę – używaj kremów z ekstraktem z owoców Acai. Acai Berry znana u nas jako jagody Acai pochodzą z deszczowych…

Czytaj dalej...

Dlaczego warto stosować olej z róży rdzawej?

Dlaczego warto stosować olej z róży rdzawej?

Dlaczego warto stosować olej z róży rdzawej? Jego piękna barwa przypomina kolor nadbałtyckiego bursztynu. Ale to jedyne podobieństwo do bursztynu. Ten trochę niedoceniany olej wytwarza się z dojrzałych owoców dzikiej róży – Rosa Mosqueta – zwany olejem z róży rdzawej czy olejem z róży piżmowej. Olej z róży rdzawej jest niezwykle skutecznym środkiem w walce z suchą, wyblakłą i odwodnioną…

Czytaj dalej...

Oczyszczanie skóry olejami (OCM) co to jest i dlaczego warto je stosować dłużej niż 3 tygodnie?

Oczyszczanie skóry olejami (OCM) co to jest i dlaczego warto je stosować dłużej niż 3 tygodnie?

Skrócony przewodnik po OCM dla zapracowanych kobiet! Kiedy pierwszy raz usłyszałam o tej metodzie, pomyślałam w pierwszej chwili, że nie mam na nią czasu. Że jest zbyt pracochłonna i że dużo szybciej oczyszczę twarz, postępując tak, jak zwykle – pianą do mycia z bio-miętą i bio-oczarem wirginijskim Logony. A jednak uległam fascynacji OCM, kiedy spotkałam przez przypadek koleżankę, która stosowała…

Czytaj dalej...

Pasta cukrowa czy wosk?

Pasta cukrowa czy wosk?

Długo nie mogłam przekonać się do stosowania pasty cukrowej. Może dlatego, że to co samodzielnie produkowałam było albo zbyt rzadkie albo zbyt twarde. I gdyby nie darmowa próbka gotowej pasty cukrowej, nigdy nie doceniłabym jej wszystkich zalet, cierpiąc katusze w czasie woskowania. Pasta cukrowa to mój ulubiony sposób na depilację. Choć przyznaję, że jest bardzo czasochłonna – bo dokładne wydepilowanie…

Czytaj dalej...

Rokitnik – skarbnica witamin

Rokitnik – skarbnica witamin

Niepozorny krzew z małymi pomarańczowymi owocami … określany również jako ananas rosyjski, zyskuje ostatnio na popularności. Cóż to takiego? To rokitnik. Ta niezwykła roślina zawiera ponad 190 czynnych składników, do których należą: antyoksydanty, aminokwasy, witaminy, prowitaminy, mikroelementy, kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Tak bogaty skład sprawia, że roślina ta znajduje wszechstronne zastosowanie niemalże w każdej dziedzinie, począwszy od kuchni,…

Czytaj dalej...

Sól z Morza Martwego, czyli zrób sobie domowe SPA przed Sylwestrem

Sól z Morza Martwego, czyli zrób sobie domowe SPA przed Sylwestrem

Wystarczy 10-dniowa kuracja z wykorzystaniem soli z Morza Martwego, by Twoja skóra odmłodniała, stała się jędrniejsza i aksamitna w dotyku. Dzięki temu bez najmniejszych kompleksów założysz każdą sylwestrową kreację. Wody Morza Martwego były znane z efektów terapeutycznych od czasów starożytnych. Dwa tysiące lat temu, Flawiusz pisał, że sole z Morza Martwego leczą ludzkie ciało. Co obecnie zostało potwierdzone naukowo w…

Czytaj dalej...

Olej z opuncji figowej

Olej z opuncji figowej

Największe zalety? Szybko się wchłania, doskonale nawilża i skutecznie redukuje zmarszczki. To najskuteczniejszy preparat przeciwzmarszczkowy, jaki znamy. Ma jedną podstawową wadę – jest drogi, ale bardzo wydajny. Opuntia ficus indica, czyli opuncja figowa. To roślina która ma bogate zastosowanie w medycynie naturalnej, kuchni i oczywiście kosmetyce. Sekrety opuncji figowej Olej produkuje się z nasion opuncji. Zbiory fig odbywają się tylko…

Czytaj dalej...

Dobroczynne właściwości ekstraktu z granatu

Dobroczynne właściwości ekstraktu z granatu

Granat znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, do sporządzania soków, sałatek, win i syropów. Zawarte w granacie garbniki wykorzystywane są w farmacji i garbarstwie, a alkaloidy obecne w korze granatowca znajdują zastosowanie z weterynarii jako środek przeciw tasiemcowy. Czerwony sok sprawia, że owoce granatu to naturalny barwnik. Oprócz samych owoców dostępnych w sklepach, bogactwo związków biologicznie czynnych pochodzących z granatu…

Czytaj dalej...

Osły, Kleopatra i ja, czyli o działaniu oślego mleka słów kilka

Osły, Kleopatra i ja, czyli o działaniu oślego mleka słów kilka

Okazało się, że mam sporo wspólnego z Kleopatrą, przynajmniej przez kilka ostatnich tygodni. Wszystko dlatego, że dostałam w prezencie kosmetyki zawierające ośle mleko! Tak, przyznaję to był bardzo miły prezent  i nie ukrywam, że odstawiłam nawet swój ukochany olej arganowy, żeby na własnej skórze przekonać się, jak działają kosmetyki zawierające ośle mleko. Mówiąc krótko: rewelacyjnie! Trochę historii Ośle mleko stosowano…

Czytaj dalej...
Strona 2 z 3123