Oleje i olejki eteryczne – pozyskiwanie i zastosowanie w kosmetyce

Oleje i olejki eteryczne – pozyskiwanie i zastosowanie w kosmetyce

W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania produktami kosmetycznymi, w których podstawowymi składnikami są surowce pochodzenia roślinnego. Wpływają one zarówno na stan, wygląd i zdrowie skóry, jak również oddziałują na stan psychiczny człowieka. Surowce roślinne stosowane są w preparatach kosmetycznych w stanie naturalnym lub w formie wydzielonych z roślin ekstraktów, olejów lub olejków eterycznych. Oleje roślinne należą do jednych z…

Czytaj dalej...

Tajemnice kosmetyków: silikony

Tajemnice kosmetyków: silikony

Kosmetyki obecne są w naszym życiu codziennie. Dzięki nim nasza skóra staje się nawilżona, odżywiona, oczyszczona i wygląda zdrowo. Chronią nas przed czynnikami zewnętrznymi: słońcem, mrozem i wiatrem. W ostatnim czasie spore zamieszane wywołuje kwestia silikonów obecnych w kosmetykach. Czy rzeczywiście są szkodliwe? Czy należy się ich obawiać? Dowiedz się czym są silikony, jakie mają właściwości i czy warto je…

Czytaj dalej...

Naturalne orzeźwienie… czyli słów kilka o mięcie

Naturalne orzeźwienie… czyli słów kilka o mięcie

Mięta (Mentha) to bylina licząca ponad 30 gatunków o silnym charakterystycznym zapachu. Występuje głównie w Europie, Ameryce Północnej i Południowej oraz Azji i Afryce. W Polsce uprawiana jest w miejscach nasłonecznionych, na żyznej i wilgotnej glebie [1,2]. Nazwa Mentha wywodzi się  z greckiego imienia nimfy Menthe , która zamieszkiwała Podziemnie i była kochanką Hadesa. Bóg świata zmarłych, by uchronić ją…

Czytaj dalej...

Konserwanty w kosmetykach

Konserwanty w kosmetykach

Składniki kosmetyków to dobre pożywki dla różnego rodzaju drobnoustrojów. Dlatego bardzo ważne jest utrzymanie czystości mikrobiologicznej w tych preparatach. Rozwój bakterii, grzybów czy pleśni może spowodować obniżenie jakości preparatu, ale co ważniejsze może powodować utratę zdrowia konsumenta. Przepisy Unii Europejskiej określają substancje dopuszczone jako konserwanty w kosmetykach (Załącznik 4 do polskiej Ustawy o Kosmetykach oraz Załącznik VI do Dyrektywy Kosmetycznej…

Czytaj dalej...

Propolis czyli naturalne leki z pasieki

Propolis czyli naturalne leki z pasieki

Produkty pochodzenia pszczelego takie jak miód, mleczko, wosk czy propolis wykorzystywane były od wieków, zarówno w medycynie jak i kosmetyce. Bogactwo witamin i minerałów oraz szereg korzystnych właściwości dla ciała i ducha sprawia, że produkty te wracają do łask. Co kryje się za tajemniczą nazwą propolis? Propolis (Propolis cera) inaczej kit pszczeli to lepka substancja, będąca mieszanką żywic pąków drzew,…

Czytaj dalej...

Piękno z ziaren, czyli olej z kiełków pszenicy

Piękno z ziaren, czyli olej z kiełków pszenicy

Olej z kiełków pszenicy to bogate źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, fitosteroli, karotenów, lecytyny i składników mineralnych. Jednak to co wyróżnia ten olej spośród wszystkich innych olejów roślinnych, to największa zawartość witaminy E, nazywanej często witaminą młodości. To właśnie ona chroni komórki przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się nie tylko do przedwczesnego starzenia się skóry, ale również wywołują niektóre nowotwory….

Czytaj dalej...

Rokitnik – skarbnica witamin

Rokitnik – skarbnica witamin

Niepozorny krzew z małymi pomarańczowymi owocami … określany również jako ananas rosyjski, zyskuje ostatnio na popularności. Cóż to takiego? To rokitnik. Ta niezwykła roślina zawiera ponad 190 czynnych składników, do których należą: antyoksydanty, aminokwasy, witaminy, prowitaminy, mikroelementy, kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Tak bogaty skład sprawia, że roślina ta znajduje wszechstronne zastosowanie niemalże w każdej dziedzinie, począwszy od kuchni,…

Czytaj dalej...

Olej z pestek malin – twoja szansa na młodą i zdrową skórę

Olej z pestek malin – twoja szansa na młodą i zdrową skórę

Olej z pestek malin stanowi bogate źródło Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, karotenoidów i tokoferolu. Składniki te są pożądane w kosmetykach, dlatego olej ten jest cennym i poszukiwanym składnikiem tych preparatów. Wykazuje szereg pozytywnych właściwości, od działania przeciwzapalnego i przeciwzaskórnikowego, po regenerację i rozjaśnianie skóry. Malina (Rubus Idaeus) to krzew z rodziny Rosacea o charakterystycznych, czerwonych, słodkich owocach. Rośnie w strefie umiarkowanej,…

Czytaj dalej...

Toksyczne składniki w kosmetykach

Toksyczne składniki w kosmetykach

Nasza skóra jest codziennie narażona na działanie szkodliwych środków chemicznych. Dlatego przed zakupem każdego produktu kosmetycznego warto zapoznać się z jego składem. Szczególnie ważny jest staranny dobór kosmetyków dla dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących oraz alergików, gdyż składniki zawarte w kosmetykach mogą przenikać do krwi, niektóre również do mleka [1]. Substancje szkodliwe mogą wpływać nie tylko na naszą skórę, powodując…

Czytaj dalej...

Dobroczynne właściwości ekstraktu z granatu

Dobroczynne właściwości ekstraktu z granatu

Granat znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, do sporządzania soków, sałatek, win i syropów. Zawarte w granacie garbniki wykorzystywane są w farmacji i garbarstwie, a alkaloidy obecne w korze granatowca znajdują zastosowanie z weterynarii jako środek przeciw tasiemcowy. Czerwony sok sprawia, że owoce granatu to naturalny barwnik. Oprócz samych owoców dostępnych w sklepach, bogactwo związków biologicznie czynnych pochodzących z granatu…

Czytaj dalej...
Strona 2 z 3123